bg en

Рилски манастир "Свети Иван Рилски"

Рилски манастир

Ортодоксално име: Свети Иван Рилски

Близки манастири: Метосите - Пчелина и Орлица, Говедарски манастир "Св. Георги Попедоносец", Говедарски манастир "Св. Дух", Сапаревски манастир "Св. Стефан", Сапаревски манастир "Св. св. Петър и Павел", Ресиловски манастир, Бобошевски манастир.

Последен коментар: ????? ?? ?? ??????? ??????? ?? ?? ???? ? ???????? ???????? ? ????? ? ?????? ?? ??????? .? ?????? ?? ????????????? ?? ?? ??????? ??? ? ??? .
????????? ????????????? !!!
?????? ???????, 26.11.2022
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Рилският манастир е разположен в западната част на Рила на 1,150 м. н.в., близо до с. Пастра (13 км.). Манастирът отстои на 47 км. от гр. Дупница, на 84 км. от гр. Кюстендил и на 111 км. от София.

Транспорт:

До Рилския манастир се стига по международния път София – Кулата (Е79), а отбивката за манастира е от гр. Кочериново. Пътят до Светата обител от там е около 30 км. и води право до манастирските порти. До манастира се стига по първокласен асфалтов път. Редовен автобусен транспорт до Рилския манастир има от градовете: Рила, Благоевград, Дупница и София.

История на манастира:

Рилският ставропигиален манастир е най-големия манастир в България. Основан е средата на 30-те години на 10в. от отшелника Иван Рилски и учениците му. Самият Иван Рилски е един от първите известни български монаси-отшелници, провъзгласен за светец от Българската православна църква. Той живее по времето на българските царе - Борис I, Симеон и Петър I, като с последния дори се среща. След смъртта на Иван Рилски мощите му били погребани в манастира, но скоро били преместени в град Средец. Чак през 1469г. от Търново те били върнати на първоначалното им място, където сe намират и до днес в манастирската църква ''Рождество Богородично''. Връщането на мощите се празнува всяка година на 1 юли.

През Византийското робство Рилският манастир се превръща в опора на българското народностно съзнание. През 1334-1335г. манастирът е обновен по инициатива на местния феодал севастократор Хрельо. Тогава са построени каменна църква, отбранителна кула и някои сгради, от които днес е оцеляла само кулата.

Рилският манастир се радва на добра поддръжка от царете на Второто българско царство, което го превръща в духовен и културен център на държавата. Светата обител е щедро дарявана от българските владетели Иван Александър и Иван Шишман, като дарствената грамота на последния от 1378г. се пази и до днес в манастирския архив. От това време датира и пространното житие за св. Иван Рилски написано от патриарх Евтимий. През 13 и 14в. в Рилският манастир се създават интересни ръкописи, великолепни произведения на дърворезбата, високохудожествени стенописи, икони и други произведения на духовната и материална култура.

В средата на 15в. Рилският манастир е плячкосан от османците и временно преустановява духовната си дейност, но малко по-късно благодарение на братята Йоасаф, Давид и Теофан се връща към живот. През 1466г. е подписан договор за взаимопомощ с руския манастир "Св. Пантелеймон'' от Атон, а договора се съхранява и до днес в оригиналния си вид. Три години по-късно през 1469г. рилските монаси получават разрешение от Мурад II, да пренесат мощите на св. Иван Рилски от Търново в манастира.

През 16 и 17в. Рилският манастир е обложен с тежки данъци, преживява няколко пожара и често е ограбван. Независимо от това духовната дейност не спира и продължават да се събират и преписват книги и реликви. Установени са контакти с манастири от Русия, Румъния, Сърбия и особено с тези от Света Гора (Атон). Рилската обител получава редица дарения и грамоти от руските царе, молдавските воеводи и чуждестранни духовници.

В Рилският манастир са работили книжовници и просветители, като Йосиф Брадати, Спиридон, Неофит Рилски, който открива тук килийно училище и редица други.

Най-плодотворен за Рилският манастир е периода на Българското Възраждане (18-19в.), когато се оформил и сегашния облик на манастира. През 1778г. манастирът става жертва на стихиен пожар. Възобновен е през 1784г. от майстор Алекси, който през 1816-1819г. построява източното, северното и западното крило. Значителна част от манастира е опожарена отново през 1833г., като възстановяването му отново е извършено от Алекси под ръководството на тогавашния игумен Йосиф Строителя. В периода 1833 – 1837г. била построена и главната църква в Рилският манастир "Рождество Богородично'' дело на майстор Павел Иванович. През 1847г. майстор Миленко издигнал южното крило на манастира.

От 1961г. Рилският манастир е превърнат в национален музей, а района около него- в природен парк. Той е сред Стоте национални туристически обекта на БТС и със статут на отделно селище с население от 65 жители. Открит е за посещения от 8 до 18 ч. всеки ден, печатът се намира в музея на манастира.

Имената на някои от монасите дарили част от живота си за Рилският манастир - Йосиф Брадати, Йосиф Строителя, Неофит Рилски, Авксентий Велешки, Аверкий Попстоянов, Арсений, Галактион.

Рилският манастир е един от 9-те обекта в България (и вторият манастир след скалната обител при с. Иваново), които са под егидата на ЮНЕСКО.

Текущо състояние:

Сегашния облик Рилският манастир се оформя през първата половина на 19 век. Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Вътрешният двор е обграден с 24-метровите каменни стени образуващи неправилен петоъгълник. Тук са разположени отбранителната кула и главната църква "Рождество Богородично''. Целият комплекс е нa 4 етажа с около 300 монашески килии, 4 параклиса, игуменска стая, кухня, музей, библиотека и стая за дарители. Рилският манастир е построен като крепост и е свързан с външния свят чрез две порти – Дупнишката и Самоковската.

Комплексът на Рилският манастир се състои и от много странични съоръжения пръснати в околността, като метоси, параклиси, стопански сгради и др. Най-ранен от тях е метохът "Орлица" строен от 15 до 19в. и намиращ се на 15 км. от централния комплекс. От края на 18 и началото на 19в. датират костницата "Въведение Богородично" (1795г.), Постницата с църквите "Св. Лука" (1799г.) и "Покров Богородичен" (1811г.), параклисът "Пчелино", църквата "Успение на Иван Рилски" (1820г.) намираща се при гроба на светеца и други. Костницата е изписана през 1795г., а църквата "Евангелист Лука" при Постницата през 1798/99г. Стенописите в църквата "Покров Богородичен" при Постницата са дело на Тома Вишанов от Банско и датират 1811г. През 1820г. самоковски майстори изписват църквата "Успение на св. Иван Рилски" при гроба му.

Рилски манастир - Хрельовата кулаОтбранителната (Хрельовата) кула, датираща от 1334 - 1335г. е най-старата запазена сграда в Рилският манастир. Според надписа на входа й е изградена от местния феодал Хрельо и е посветена на св. Йоан Рилски и Богородица Осеновица.
Пететажната каменна кула е висока 23 м., като най-голям интерес в нея представлява параклиса "Преображение Господне" намиращ се на последния етаж. Стенописите му датират от 14в. и са изключително ценен паметник на българското средновековно изкуство.

Жилищните крила в Рилският манастир са строени през първата половина на 19в. Манастирът разполагат с повече от 300 помещения с богата дърворезбена декорация, многоцветно изписване и обзавеждане. От тях близо сто и десет са монашеските килии, всяка, от които се състои от малко предверие, кухня с огнище и стая за спане и работа. Стаите за гости са над тридесет, като повечето са богато обзаведени и декорирани с дърворезбовани тавани, таблени долапи, някои дори и със стенописи. Други помещения са голяма трапезария, игуменарница, болница, клисарница с библиотека, съдохранилница и просфорна,четири етажни параклиса, многобройни складови и домакински помещения и дори арест.

Най-впечатляваща от всички помещения в жилищните крила е магерницата (манастирска кухня), разположена в приземието на северната им част. Над квадратната и основа се издига 22-метров комин, който нагоре постепенно се стеснява в сложна пирамидална форма, получена чрез стъпили един над друг десет реда арки върху осмоъгълни основи. Отворът на комина е оформен като кръгла куличка, покрита с купол подобен на църковните. Днес магерницата е отворена за посетители и всеки може да влезе вътре и разгледа тази уникална по архитектура манастирска кухня.

Главната църква "Рождество Богородично" е построена от майстор Павел Иванович в периода 1834 - 1837г. Тя е трикорабна, 5-куполна постройка без предверие, с два странични параклиса посветени на св. Николай Мирликийски и на св. Йоан Рилски и открита галерия. Украсата на храма е завършена през 1846г. и в изпълнението и участие взимат такива изтъкнати майстори на възрожденското изкуство, като Димитър Зограф, Захари Зограф, Коста Вельов и Станислав Доспевски от Самоков, Димитър Молеров и Симеон Молеров от Банско и други. Наред с евангелските сцени и ликовете на славянски светци, тук има и голяма галерия на възрожденски портрети на многобройните ктитори на манастира.
Иконостасът в главната църква е сред шедьоврите на Самоковската резбарска школа. Той е работен от 1837 до 1843г. и е най-големия в България и единствен позлатен.

В Рилският манастир се намира една от най-богатите колекции на икони от 14 до 19в. Най-стара е иконата с изображението на Иван Рилски датираща от 14в. Други запазени икони са тези на "Св. Арсений" (14-15в.), Успение Богородично" (15-16в.), "Св. Георги на трон" (15в.), "Богородица Умиление" (15в.), "Йоан Предчета" (17в.), "Христос на трон" (17в.) и други. В иконостаса на главната църква се намира иконата "Одигитрия" (Пътеводителка) с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. Според преданието иконата е подарена на манастира от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената "Мара бяла българка" - жена на султан Мурад І (1319-1389). Тя се държи заключена и само на големи празници се изнася за поклонение. Местното население почита иконата като изцелителка при тежки заболявания и при масови епидемии. В такива случаи свещеника посещава дома и обхождат засегнатите места, прави се водосвет и се поръсват.

Рилски манастирВ библиотеката на Рилският манастир се съхраняват около 250 ръкописни книги от периода между 11-19 век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи, възрожденски щампи и др. Сред тях е Рилският сборник от 14-15в., който съдържа преписи от най-старите жития на св. Иван Рилски, глаголическите листове от 10-11в., две евангелия - апракоси от 13в., сборник със служби и жития на св. Иван Рилски, Псалтир и два сборника "Адрианти" от 1473г., големият Панагерик от 1479г. писани от Владислав Граматик, Панагерик от 1483 година и Минеи от 1487г., Сучавското евангелие от 1529г., Крупнишкото евангелие от 1577 година с обков от софийския златар Матей и многобройни дамаскини, триоди, требници и други. Особено ценни са съчиненията на българският педагог и писател Неофит Рилски, основната част от, които се съхраняват в манастирската библиотека.

Друга важна част от художествените богатства на Рилският манастир е дърворезбата. Тук се намира един от най-ранните образци на това изкуство в България – дърворезбената врата на старата църква от 14в. От същото време е резбата на митрополитския трон от същата църква. От края на 18в. са позлатения резбен трон в Главната църква и иконостасът в параклиса "Св. Иван Рилски".

Най-пищен и тържествен от 13-те дърворезбени иконостаса в Рилския манастир е този в манастирската църква "Рождество Богородично". Той е изработен в периода 1837 – 1843г. от самоковски резбари, ръководени от майстор Атанас Теладур. Иконостасът е направен от орехово дърво, позлатен и разделен на три части според корабите на храма. В колекцията на манастира се пазят няколко интересни напрестолни кръста с миниатюрна резба и метални обкови от 17 – 18в. и няколко хоругвени кръстове. Връх на миниатюрната резба обаче е напрестолния кръст дело на монах Рафаил. Изработен е от липово дърво за 12г. (от 1790 до 1802г.) и съдържа 36 сцени с няколкостотин фигури.

В

Рилският манастир е открита и първата печатница за щампи (гравюри върху метал и дърво) през 18в. Тук се намира и най-голямата колекция от клишета от това време. Най-често сюжетите на щампите представят образа на Иван Рилски с моменти от житието му и изгледи от манастира.

В Рилският манастир са се създавали и съхранявали множество произведения на приложното изкуство: златотъкани църковни одежди, покрови, колани и антиминси, от които има запазени екземпляри от 15 до19в. Много са произведенията на златарството и металната пластика: чаши, потири, дискоси, мощехранилници, кадилници, кръстове и други.

В Рилският манастир се намира и гробът на цар Борис III.

Контакти на манастира:

Телефон за връзка: +359 70542208

Настаняване в манастира:

Рилският манастир предлага настаняване, а околната местност се е превърнала в развит туристически център с множество хотели и ресторанти. Цената за преспиване в манастирския комплекс е 25 лв. на легло.

Интересни места за посещение в района:

Извън манастирският комплекс се намират метосите Орлица (15 км.) и Пчелина (4 км.) и постницата "Св Иван Рилски''. През 1746г. около нея е построена църквата "Успение св. Иван Рилски''. Съществува поверие, че който се промуши през дупката в скалата на пещерата, където той е живял отшелника, без да се опре, е праведен.

Национални туристически обекти в близост до Рилския манастир: Рилски езера (8 км.), вр. Мусала (21 км., 8 ч. път), вр. Мальовица (4 ч. път). От манастира тръгват няколко маркирани пешеходни маршрута за хижа "Рибни езера" (4-5 ч.), за хижа "Македония" (5 ч.), за хижа "Ив. Вазов" (5 ч.), за хижа "7-те Рилски езера" (6-7 ч.) и за хижа "Мальовица" (6-7 ч.).

Фотогалерия:

Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир - Хрельовата кулаРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир Рилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастирРилски манастир

?????? ??????? за ?????? ????????, 26.11.2022

????? ?? ?? ??????? ??????? ?? ?? ???? ? ???????? ???????? ? ????? ? ?????? ?? ??????? .? ?????? ?? ????????????? ?? ?? ??????? ??? ? ??? .
????????? ????????????? !!!

Marcin Górecki за ?????? ????????, 28.09.2021

Please let me know who I can contact in order to obtain permission to record the Aladzha Holy Trinity Monastery for our program TVP.

Thank you for your answer.

Best Regards,

Marcin Górecki
Producer TVP

???? ????????? за ?????? ????????, 02.08.2021

??????? ?? ?????, ??????? ?? ??????? ????????? ?? ?????. ????????? ?? ?????? ?? ??????? ????, ?? ???????? ????? ?? ?????? ?? ????? 5?? ?? ????? ?????? ???? ?????. ?? ????? ????????, ?? ??? ???? ?? ????????? ?? ????? ???? ? ?? ?? ?? ????? 2 3?? ??? 5?? ?? ???? ????? ?????. ???????? ????? ?????????. ?????? ??????? ?????????? ?? ?????, ???? ?? ??????? ? ?????!!!! ????? ?? ??????? ?? ?????? ??? ?? ??? ?? ???????????? ?? ?????, ??? ?? ??????? ????? ?? ???????? ???? ? ???????? ???? ?? ?? ????? ????? ????!!!

???? ????????? за ?????? ????????, 02.08.2021

??????? ?? ?????, ??????? ?? ??????? ????????? ?? ?????. ????????? ?? ?????? ?? ??????? ????, ?? ???????? ????? ?? ?????? ?? ????? 5?? ?? ????? ?????? ???? ?????. ?? ????? ????????, ?? ??? ???? ?? ????????? ?? ????? ???? ? ?? ?? ?? ????? 2 3?? ??? 5?? ?? ???? ????? ?????. ???????? ????? ?????????. ?????? ??????? ?????????? ?? ?????, ???? ?? ??????? ? ?????!!!! ????? ?? ??????? ?? ?????? ??? ?? ??? ?? ???????????? ?? ?????, ??? ?? ??????? ????? ?? ???????? ???? ? ???????? ???? ?? ?? ????? ????? ????!!!

Маринела Ангелова за Рилски манастир, 07.08.2020

Рилският манастир е сърцето на Рила. Място, белязано от духовност, светлина, вяра. Всяко посещение тук ме зарежда емоционално, предлага космическа тишина и възможност за вглеждане в себе си.

Димитър Морски за Рилски манастир, 28.07.2020

Започнах да чета тази статия понеже търсих формата на Рилския манастир погледната отгоре , но за съжаление не намерих тази информация тук. Ще проверя другаде и ще дам коментар да разберете и вие.Понеже знам че много манастири и светилища в България са построени във формата на съзвездие.Ако някой знае точната информация и нещо повече по темата , моля нека сподели .

Данаил Димитров за Рилски манастир, 08.04.2020

Рилският манастир е сърцето на православна България!

Всъщност друга България няма!

Вики за Рилски манастир, 23.01.2020

Не може да настройвате хората да бъдат вярващи, дали православно или не, Ивайло, обръщам се по-специално към теб! Омръзна ми да виждам как се натяква на хората, някои дори ги насилват, да вярват в нещо, което те не разбират/не искат. Света се промени и ако детето ти реши да е настроено артистично и иска да се обогати с някакъв сериал, защо да го спираш? Човече, за да почетем Бог, или който и да било отец, не е нужно да ставаме отшелници, стига с тези остарели разбирания, събуди се! Ако ще ставаш алфа и ще бъдеш толкова нагъл и нахален непрестанно да пелтечиш за чужди вярвания и "това трябва да е така", без да го знаеш от научна или духовна гледна точка кой знае колко, защо го правиш, имаш нужда да тормозиш хората ли? Остави ги да изберат пътя си, какво по-хубаво от Аза, който безгранично решава и избира съдбата си, нали за това сме родени на тая земя! Със здраве!

penerjemah за Рилски манастир, 30.07.2018

thanks so much

Essay Services UK за Рилски манастир, 23.04.2016

Yes, assuredly the abbey is a admirable place. Abode enjoyed by abounding humans from abreast and far. But, to my abundant disappointment, cipher is authoritative an accomplishment to accumulate it clean.

Венелина Маринова за Рилски манастир, 01.04.2016

Можете ли да ми дадете някакъв телефонен номер на самата църква в Рилския Манастир ?

dau da day за Рилски манастир, 07.03.2016

thank you

мария за Рилски манастир, 16.02.2016

Каква е цената за кръщене

Стани за Рилски манастир, 17.07.2015

Здравейте,това лято искаме да посетим манастира със семейството ми.Искаме при посещението си да бъде прочетена молитва за здраве на дъщеричката ни.Какъв е редът за това ,какво е необходимо да се донесе?

neli simeonova за Рилски манастир, 13.06.2015

колко пари струва кръщене на Рилски манастир и предварително ли се записва.

Ана Николова за Рилски манастир, 25.02.2015

Здравейте,
Интересува ме правят ли се кръщенета в Рилския манастир и трябва ли предварително записване?
Благодаря!

Ники за Рилски манастир, 09.11.2014

Най-красивото място в България.Колкото и да го посещавам все не мога да се нагледам на красотата му.
Отличен и на персонала който се грижи за запазване на тази красота.

Елена Калчева за Рилски манастир, 21.10.2014

БЛАГОДАРЯ ТИ,СВ.ИВАН РИЛСКИ!Бди над нашата България и помагай на изстрадалият ни народ !Помогни и на мен грешната с твоята чудодейна сила,Бог да благослови дъщеря ми Христина!

Диана Атанасова-Гьорева за Рилски манастир, 08.09.2014

Да, правят се кръщанета. Всеки ден от 10 до 16:30, ако не се лъжа. Миналата година по това време кръстих дъщеря си там и съм много доволна. Таксата е 35 лв., не се обаждах предварително. Отидох в делничен ден и нямаше хора. Носих си кърпи за детето и свщеника, сапун, нагръдно кръстче, питка, вино, нови дрехи за детето, акта за раждане и кръщелното на кръсника. Кумата ми също кръсти сина си преди месец там, но в събота и каза, че имало много хора.
Мястото е страхотно!

албена за Рилски манастир, 23.08.2014

Здравейте искам да попитам за кръщене в манастира. Кога се прави, колко пари струва, със записване ли е. Моля за повече подробности. Благодаря предварително!

Елена Ангелова за Рилски манастир, 17.07.2014

Здравейте искам да попитам за кръщене в манастира,как става-с предварителна уговорка ли ,какво се носи и кога се прави(предполагам сутрин)?Благодаря предварително!

Христина Вълчева за Рилски манастир, 25.06.2014

Здравейте, всяко лято като посетим манастира с моя спътник в живота усещаме невероятната сила и енергия, която излъчва това място.
Имаме една мечта.
Моля, искам да Ви попитам, възможно ли е да се венчаем в Рилският манастир, без преди това да сме сключили граждански брак и ако да, каква е цената на ритуала.
Благодаря предварително !!!

Илияна за Рилски манастир, 13.03.2014

Може ли да ми кажете по кое време също се прави кръщенето сутрин или може и следобяд около 14.00/15.00 часа.
Благодаря

Илияна за Рилски манастир, 13.03.2014

Бих искала да направя кръщаване на дъщеря ми в Рилския манастир през месец май 2014г Моля Ви ако може да ми кажете цената на кръщенето и трябва ли предварително да се запише час
Благодаря

ЦВЕТАНКА за Рилски манастир, 09.01.2014

Бих искала да направя кръщаване на внука ми в Рилския манастир през месец август 2014г Моля Ви ако може да ми напишете цена за кръщене и кога трябва да се обадя за окончателна дата

Миглена за Рилски манастир, 03.01.2014

Искам да Ви попитам скючват ли се брак в Рилският манастир и каква е цената на ритуала .И трябва ли предварително да се записва ден и час .
Благодаря предварително !!!

aneliq lincheva за Рилски манастир, 21.07.2013

kryshtavat li se v nedelq i trqbva li da se zapiche predvaritelno

Силвия Маринова за Рилски манастир, 11.07.2013

Може ли да ми кажете цената на кръщенето, трябва ли предварително да се запише час и какво трябва да носим

Недко Георгиев за Рилски манастир, 19.06.2013

Може ли да ми кажете цената на кръщенето и трябва ли предварително да се запише час
Благодаря

Ирина йорданова за Рилски манастир, 18.06.2013

Здравейте,искам да ви попитам за цената на едно кръщене за дъщеря ми която е на 1годинка и 1 месец и търся къде да я кръщаваме,благодаря предварително :)

veselka за Рилски манастир, 26.04.2013

Може ли да ми кажете цената на кръщенето и трябва ли предварително да се запише час
Благодаря

Verginiq за Рилски манастир, 09.04.2013

ISKAM DA POPITAM AKO E UDOBNO ZA CENATA ZA KRA6TAVANE

georgi neshev за Рилски манастир, 13.09.2012

kakvoto i da kajem za rilskiqt manastir shte e malko

evgveni за Рилски манастир, 17.09.2011

Относно: ИСТИНАТА Е ВАШЕ ПРИЗВАНИЕ.
Дата: Понеделник, 2011, Април 4 14:55:43 ЕЕЩ

Здравейте, със следващите редове се обръщамкам към вас, избрани да защитавате правата и интересите на българския народ. Относно така наречената "православна" религия, делата и влиянието и върху държавата, и страната, и последствията от многовековните заблуди и лъжи. Религия, която хули Божието Име, потъпква заповедите Му и отрича СЛОВОТО, чрез създаване на попска религия съставена от човешки повеления, тълкованя, ритуали, обряди и всевъзможни разнообразни заблуди, и зависимости. Конкретно първата заповед на БОГА гласи: "Да нямаш други богове освен Мене", и втората: "Да не си правиш кумир, образ и подобие, и да не им служиш, нито да им се кланяш". На мястото на първата заповед се постави бог-лъжа, който в същност е самият сатана, и всякви дървени идоли с човешки имена. Издигат се в култ човеци и се боготворят молейки се на тях за посредничество към ГОСПОДА. Предлагат се още човешки кости за поклонение, под предлог, че е нещо свето, а пък БОГ казва: "Варосани гробници, от вътре пълни с всякакви нечистотии". Псевдосвещенниците /поповете/ се представят с "владика", "отец", "светейшества" и др., и много държат да им се вика така. Не знаете ли че ЕДИН е НЕБЕСНИЯ ОТЕЦ??? Не знаете ли защо поповете си присвояват титли и правомощия, канонизират и узаконяват, и заклеймяват??? Защо обичат първите редове, и защо ласкаят управляващи, и лобират в тясна симбиоза с правителства, и силните на деня??? Не каза ли сатана: "...поклони ми се и ще ти дам всичките богатства на този свят"??? Тези, които ще ви кажат, че е "въпрос на тълкование и различни писания" се наричат попове и заблудители, водещи вярващите към заблуда и погибел. НЕ Е ЛИ ЕДИН ГОСПОД-БОГ??? НЕ Е ЛИ ЕДНО НЕГОВОТО СЛОВО И ЕВАНГЕЛИЕ??? НЕ Е ЛИ ИСТИНАТА ЕДНА??? Как тогава, и кой създаде всичките тези религии??? Не е ли самият дявол и сатана, използващ Божието Име, за да заблуди и отвлече вярващите от истината на Бога??? В някои страни се кланят на каменни богове с човешки имена. В други се кланят и боготворят крави, и пак в други се кланят на дървени богове с човешки имена, и ги наричат чудотворни, боготворят човешки кокали, предмети от дърво и метал, и всевъзможни неща. Не знаете ли, че БОГ е ДУХ и ТРЯБВА ДА МУ СЕ КЛАНЯМЕ С ДУХ И ИСТИНА, ЧРЕЗ ПОКАЯНИЕ И ВЯРА??? Не знаете ли, че СЛОВОТО нарича двете религии "православна" и "католическа" "ГРЬЦКИЯ КОЗЕЛ" и "ЗВЯР"????? Знаете ли каква е връзката на "ГРЪЦКИЯ КОЗЕЛ" с константин, констанинопол, истанбул и защо свърталището на "православието" наречено "патриаршия" се намира там???? НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ ПАПАТА СЕ САМООПРЕДЕЛЯ за "божи наместник" и псевдопатриарсите за "вселенски" и поповете за "отци"??? НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЗЛАТНИТЕ КОРОНИ И ОДЕЖДИ И СКИПТРИ С КОИТО ХОДЯТ??? Дори ГОСПОД-БОГ не е дошъл на земята така, преди повече от 2000 години!!! Зрелищните церемонии и тържества, не са ли акт на впечатления и заблуда, и зависимост??? Попитайте поповете защо "кръщават" децата??? Водното кръщение не е ли акт на покаяние и примирение с БОГА, както и пълно обръщане от пътя на греха в пътя на Бога??? Тогава какво са прегрешили децата??? Не каза ли ГОСПОД : "не спирайте децата да идват при МЕН,защото на тях принадлежи БОЖИЕТО ЦАРСТВО" това "кръщение", което правят поповете не е ли акт на обвързване и зависимост, както и задължение за точно изпълнение на Божиите повеления, и заповеди??? Така направиха и с родителите на тези деца! Не знаете ли, че ХРИСТОС слезе на земята да премахне всички зависимости и заблуди на лукавия и развърже хората от веригите на сатана, и премахне изпълнението на буквата, за да донесе правилното изпълнение на Божията Воля??? Псевдосвещенниците ще ви кажат за иконите /идолите/ : "ние не се кланяме на иконата, нито на боята нито на дъската, а се кланяме на "същноста". НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ЗАД СЪЩНОСТА на БОЖИИТЕ ЗАБРАНИ се крие сатана??? ТОГАВА НА КОГО ВИ КАРАТ ДА СЕ ПОКЛОНИТЕ???? Обясняват още за иконата /идола/ : "когато едно дете отсъствува от вкъщи и майка му като види негова снимка си мисли още повече за него "АКО СЕ СЕЩАТЕ за ГОСПОД така както и по начина по които ви учи "православието", горко. Не виждате ли че колкото повече и разнообразни празници, обряди и ритуали канонизират, толкова повече ви обират, и предават душите ви на заблуди от сатана вследствието на което е погибел??? Не виждате ли разнообразните панахиди и помени, и "култ към смърта", не виждате ли как се правят, че се молят на помените??? Ако по този начин се прощаваха грехове, след като човек е умрял, то всеки един приживе би безчинствал, и за края на дните си за опрощение би заделил някой друг лев за молитвите на дядо поп?! Също така изливат вино и олио по гробове, паметници и др. мерзостни мероприятия. Не знаете ли че виното символизира НОВИЯ ЗАВЕТ В НЕГОВАТА КРЪВ??? Някога фараона канонизира и обяви себе си за бог, и си направи пирамида. После в други времена се построиха мавзолеи и се кланяха на човешки гнусотии. И в още по-други времена последни хората си направиха златна кутийка /пирамида и мавцолейче/ в която поставиха кокали за поклонение и обявиха, че ще направят българия "малкия йерусалим" - НЕ СА ЛИ ТОВА ГОЛЕМИ МЕРЗОСТТИ???? Карат хората да секланят на икони /идоли/ и след като умрат им поставят същите тези икони с човешки образ и брада, в краката. Може би като задължителен билет за божието царство - наричат ги "чудотворни" как няма да са чудотворни, след като една боядисана дъска-поднос/икона/ обира бабичките, първо финансово и после духовно. НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ЗАД ВСЕКИ ИДОЛ СЕ КРИЕ ЗЛО??? Вижте какво пише в Новия Завет, в "Откровение на Йоана" гл.22:15,18 и 19. Относно "православен и благодатен огън", и целия този цирк, и карнавал в Йерусалим трябва ли да бадем сапричастни, и проводници на "православните" лъжи??? Не знаете ли, че когато е падал огън от ГОСПОДА винаги е било пред очите на всички??? Но след идването на ИСУС вече не, и сам ТОЙ каза, че друго знамение няма да се даде, и при все, че ХРИСТОС обяви следното: "АЗ ще ви изпратя УТЕШИТЕЛЯ, ДУХЪТ НА ИСТИНАТА, който ще ви упътва на всяка истина", и всичките тези думи на БОГА бяха претрансвормирани от попската религия като "православен огън" и направиха тази световна лъжа, при все че такъв огън не се изпраща от НЕГО. Април месец ще излезе дядо поп от капището и ще каже: "ОТ ГОСПОДА Е" и отвън ще има предподготовка за по-зрелищно представяне на лъжата. НЕ Е ли ГОСПОД БОГ, БОГ на всички??? Как тогава се дава само на поповете, когато Господ е казал, че всички трябва да Му служат??? Несъществуващи неща използвани за манипулиране на масите за подържане на геополитическа зависимост и извичане на гнусни печалби използващи ГОСПОДНОТО ИМЕ.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Псалом 115:

1 Не нам, Господи, не нам, Но на Своето име дай слава, Заради милостта Си и заради верността Си.
2 Защо да рекат народите: Где е сега техният Бог?
3 Нашият Бог е на небето; Прави всичко що Му е угодно.
4 Техните идоли са сребро и злато, Направа на човешките ръце.
5 Уста имат, но не говорят; Очи имат, но не виждат;
6 Уши имат, но не чуват; Ноздри имат, но не миришат;
7 Ръце имат, но не пипат; Нозе имат, но не ходят; Нито издават глас от гърлото си.
8 Подобни на тях ще станат ония, които ги правят, Както и всеки, който уповава на тях.
9 Израилю, уповавай на Господа; Той е тяхна помощ и щит.
10 Доме Ааронов, уповавайте на Господа; Той е тяхна помощ и щит.
11 Вие, които се боите от Господа, уповавайте на Господа; Той е тяхна помощ и щит.
12 Господ си спомни за нас; ще ни благослови; Ще благослови Израилевия дом; Ще благослови Аароновия дом.
13 Ще благослови ония, които се боят от Господа, И малки и големи.
14 Дано Господ ви умножава повече и повече - Вас и чадата ви.
15 Благословени сте вие от Господа, Който е направил небето и земята.
16 Небесата са небеса на Господа; А земята Той даде на човешките чада,
17 Мъртвите не хвалят Господа, Нито ония, които слизат в мястото на мълчанието;
18 Но ние ще благославяме Господа От сега и до века. Алилуия.

илиана христова за Рилски манастир, 06.09.2011

Горда съм че съм българка .Всяко лято посещавам Рилския манастир и съм благодарна на Бога че ми се дава тази възможност!Свято място .Какво да кажем за пещерата на Иван Рилски -промушвайки се през процепа на скалата обмисляш живота и благодариш че си се родил в тази свята родина наречена България .

ДАНИЕЛА ШОМОВА за Рилски манастир, 28.08.2011

Най-прекрасното място.Всяка година отивам там за да се заредя с енергия и двете ми деца са кръстени там и аз сам отраснала там.Няма по прекрасно и красиво място от Рилския манастир.Който не е ходил да отиде и да се наслади на красотата му няма да съжалява.

Надежда Виденова за Рилски манастир, 29.01.2011

Рилския манастир е едно от най-скъпите за мен места.Това е място с много история и святост и едва ли има човек,който отивайки там не е усетил излючителната му сила.За мен лично посещенията ми в манастира са били винаги много силни и възлови в много важни за мен моменти.България е богата и благословена с този велик манастир и с неговия основател,Свети Иван Рилски.

вячеслав за Рилски манастир, 02.10.2010

И аз никога не съм бил в България, но наистина искам да посетя Рила re.porabotat пн За Hrista.Gospod ще-ще бъда там и тогава аз ще ти пиша vam.Umudri Gopod.SPASI ДА-Иеова.

венелина христова за Рилски манастир, 10.09.2010

кръстих първия си син на рилския манастир беше прекрасно сега си имам второ пак ше го кръстя там

milen milenkov за Рилски манастир, 28.07.2010

Да, несъмненно Светата обител е едно прекрасно място. Място на което се радват много хора от близо и далеч. Но за голямо мое разочарование никои не полага усилие за да го пази чисто.
На всякаде се виждат разхвърляни хартии отпадъци от храна и много други подобни неща.
Какво е това?, никакво възпитание не виждам вече в хората главно наричащи се Българи.
Каде са тези ценности?, в народа?. моето мнение е, че трябва да има един вид дежурни постове, хора които стриктно да следят за замърсяването на Обителта ни и да глобяват строго, нарушителите. Да погледнем какво става извън границите на Родината ни.
На вън, бдително си пазят дори и единия камък дето там се е образувал преди много години и е обявен за исторически паметник.
Нямя ги тези мърсотии. Няма тази безнаказаност.
Има много голям самоконтрол възпитание почтенност голяма патриотичност за опазване на всичко най вече на паметниците на нацията.
С идването на "криворазбраната демокрация" при нас тези ценности изчезнаха. Призива ми е Пазете Родните богатства за да им се радваме дълго и Българи и чужденци.

Гергана Рангелова за Рилски манастир, 15.05.2010

Рипски манастир е прекрасно място,аз съм кръстена там.Бих искала да кръстя дъщеричката си там също ,но ми казаха ,че там кръщават по няколко деца на веднъж и това ме кара да си променя мнението,аз бих искала самостоятелно все пак това си е денят на моето дете,иначе ми харесва манастира,бих дошла на една екскурзия до там сьс семейството си

Марина Пенчева за Рилски манастир, 24.04.2010

Манастирът е много красив и наистина е богатство,но ние не умеем да пазим.С тези заведения наоколо,по-скоро е заприличало на панаир.Дано нещата да са се променили от последното ми посещение.Но такова е положението и в Бачковския манастир. Много жалко.

Silvia за Рилски манастир, 02.04.2010

Правих кръщенето на сина си в тази божа обител, изключително е изживяването.Самото изживяване е низабравимо и се помни цял живот. Много красиво място заредено със положителна енергия.
Забравяш всичко като прекрачиш прага.
Успокояваш се и се зареждаш.
Нещо,което не може точно да се опише,трябва да се види и да се изживее лично.

e l i за Рилски манастир, 14.02.2010

Няма друга такава красота. Идете и вижте сами. Това е нашето богаство!!


Никола Петров за Рилски манастир, 10.01.2010

Горд съм че съм българин!!

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени