bg en

Руенски манастир „Св. Иван Рилски”

Руенски манастир - Руенски манастир

Ортодоксално име: Св. Иван Рилски

Близки манастири:Бобошевски манастир, Ресиловски манастир, Рилски манастир, Гранишки манастир.

Последен коментар: :-D
:-D
:-D
CBeTi Dyx, 13.10.2022
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Руенският манастир е разположен в непосредствена близост до с. Скрино - родното място на Иван Рилски. Манастира отстои на около 12 км. западно от международния път София - Кулата (Е79), на 22 км от Благоевград, на 25 км от гр. Кюстендил и на 27 км. от гр. Дупница.
разположен в красива местност в близост до гр. Бобошево, на около 8 км. западно от. Малко след града е с. Скрино, а светата обител е в планината над селото.

Транспорт:

Отбивката за Руенския манастир е от главния път София – Кулата (Е79), за гр. Бобошево. От там се тръгва за Кюстендил и след около 5 км. се стига до с. Скрино. От селото започва 3-километров черен път, който води до Светата обител.

История на манастира:

Руенският манастир е построен през 2002г. Основател и първи игумен е на все още строящия се манастир е Йеромонах Поликарп. Манастирската църквата е изрисувана, със заоблени форми и красив позлатен олтар. Следвайки примера на отшелничеството посетители в храма не се допускат в понеделник, сряда и петък.

Архитектура и текущо състояние:

Днес монашеското братство в Руенския манастир наброява 2 души - Йоан и Лука. В манастира се издава религиозна литература и се излъчва първото църковно радио у нас "Сион".

Настаняване в манастира:

Руенският манастир не предлага настаняване и храна, а и в околните села няма подходящи за това места.

Интересни места за посещения в района:

От църквата в Руенския манастир тръгва път, по който се стига до пещерата, която е била първата обител на Св. Иван Рилски преди да се пресели към Рилския манастир. Малко след нея се забелязва голям кръст върху скала, извисяваща се почти над пътя. Той обозначава мястото, от което според преданието една девица се е хвърлила за да се спаси от гонещите я турци.

Фотогалерия:

Руенски манастир - КомплексътРуенски манастир - Пещерата на Св.Иван РилскиРуенски манастир - Пещерата на Св.Иван РилскиРуенски манастирРуенски манастир - Църквата ,,Св. Иван Рилски"Руенски манастирРуенски манастирРуенски манастир - Жилищна сградаРуенски манастир - Жилищна сградаРуенски манастир - Църквата ,,Св. Иван Рилски" Руенски манастир - Стенописи в църкватаРуенски манастир - Входа на църкватаРуенски манастирРуенски манастир - Жилищна сградаРуенски манастирРуенски манастирРуенски манастирРуенски манастир

CBeTi Dyx за ??????? ????????, 13.10.2022

:-D
:-D
:-D

CBETI DYX за ??????? ????????, 13.10.2022

:)))))
:D

?????? за ??????? ????????, 13.10.2022

[{\@ | )\;>?>%[ ?> ?@!@#[>=

CBETN DYX за ??????? ????????, 13.10.2022

?{:| )> $@ ${+$|?

????? за ??????? ????????, 13.10.2022

(@( #[|?

???? за ??????? ????????, 15.06.2022

???? ?? ????? ???? ?????? ????????? ? ?????????? ???? ?? ????????? ?????? ?? ???????????.

???? за ??????? ????????, 15.06.2022

???? ?? ????? ???? ?????? ????????? ? ?????????? ???? ?? ????????? ?????? ?? ???????????.

ЦВЕТИ за Руенски манастир, 02.07.2018

БЛАГОСЛОВЕНО МЯСТО! БОЖЕСТВЕНА АТМОСФЕРА! ПРЕКРАСНА БЪЛГАРСКА ПРИРОДА!МОНАСИТЕ СА ДУХОВНО ИЗДИГНАТИ И ДАНО ВСИЧКИ МАНАСТИРИ В БЪЛГАРИЯ ИМАТ ТАКИВА БОЖИИ СЛУЖИТЕЛИ!

Plamen за Руенски манастир, 06.02.2016

Аман от педали по тия манастири.не смеят да се движат нормално,а се завихрят по манастирите да му се отходи на човек.Оставете ги да пукнат от глад.вагини.

Иван от Благоевград за Руенски манастир, 06.09.2015

Някакво си \\\\\\\\\\\\\\\"ИЗЧАДИЕ\\\\\\\\\\\\\\\" зовящо се \\\\\\\\\\\\\\\"пламен\\\\\\\\\\\\\\\"(кой знае дали е така!)си е позволило да пише най-меко казано ,ВРЕЛИ-НЕКИПЕЛИ по адрес на монасите от Руенския манастир!Знае ли това \\\\\\\\\\\\\\\"Изчадие\\\\\\\\\\\\\\\",че НЕДЕЛЯ се служи Света Литургия!Идват миряни за различни \\\\\\\\\\\\\\\"треби\\\\\\\\\\\\\\\"(без венчавка и кръщение),при положение,че са двама да се занимават и тоя \\\\\\\\\\\\\\\"маймун\\\\\\\\\\\\\\\" дошъл уж да \\\\\\\\\\\\\\\"помага\\\\\\\\\\\\\\\"!Какво ще \\\\\\\\\\\\\\\"помага\\\\\\\\\\\\\\\"???Това може да го иска и помисли НЕРЕДОВЕН човек!Къде беше ТОЯ когато се градиха санитарния възел,камбанарията,притвора,вътрешната стена на манастирския двор???Хрумнало му на КАБАДАЛИЯТА да ходи да помага в манастир!ЧУДО голямо!Трябва да се втурнат(юрнат) до човек да го \\\\\\\\\\\\\\\"обгрижват\\\\\\\\\\\\\\\",че на ТОЯ никаквец му е ДОШЛО...!!!Тоя \\\\\\\\\\\\\\\"ХУБОСТНИК\\\\\\\\\\\\\\\" да има късмет да се появи в манастира,ама кога групата от Благоевград сме там!!!Ще бере ЯДОВЕ!!!НАГЛЕЦ!!!

Пламен за Руенски манастир, 31.07.2015

Тоя Йоан не игумен,а владика да го направят.Как може 10години монах не знае 7 гряха.Поисках да им помогна с работа сабота и неделя оня вика тогава идвали авери на кафе,да ида в понеделник,че повече работа да свърша.Два ташака има в този манастир,а тия дето им дават такива отговорни длъжности .......абсолютни педали.Грешници

НИКОЛАЙ ХРИСТОВ за Руенски манастир, 03.07.2015

Ако имах пари ,щях да построя църква или манастир!

Цветанка Генчова за Руенски манастир, 01.06.2015

31,05,2015г. Приказно място,чисто, подържано. Желая здраве и търпение на монасите.От кръста, панорамата е невероятна.До пещерата пътеката е уникална,а от водата на язмото умората изчезва. Искам да спомена,че в книгата за Св. Иван Рилски пише: от село Скрино отива в село Ръждавица след като го подгонват се качва в пещерата в село Гърбино и от там се запътва към дебрите на днешния Рилски манастир.Ходила съм в Гъбинската пещера-уникално!!

Попов за Руенски манастир, 31.05.2015

Красиво място, заслужава си. Но имайте предвид, пътя е асфалтиран, но е изпитание за автомобила. Доста стръмен.
И друго - на вратата на църквата към днешна дата пишеше:
Манастира е затворен в понеделник,сряда и петък.
Манастира не предлага нощувки.

Петьо за Руенски манастир, 28.05.2015

Ако някой може да ми помогне, нека да ми пише на email: petio_20@abv.bg

Петьо за Руенски манастир, 28.05.2015

Искам да попитам, някой знае ли от къде мога да намеря и да си закупя - Църковната книга - Псалтикиен: Постен Триод - Том 1 (2007г.) - издателство - РУЕНСКИ МАНАСТИР! Имам 2 и 3 Том, за това търся Том 1. Ще бъда благодарен, ако някой ми помогне за намирането на тази хубава книга! :)

Иван от Благоевград за Руенски манастир, 24.11.2014

Някой да не си помисли,че там САМО се работи,а не си СЛУЖИ!Напротив службите на големите празници протичат много тържествено и с много поклонници!Всяка година отиваме там на Въскръсната служба,на 1-ви юли,на 18-ти август,на 19-ти октомври и други празници!Идват много монаси,монахини и свещеници,Викарийният епископ на Софииска Митрополия!Изпълнява се основно Светогорско пеене!

Иван от Благоевград за Руенски манастир, 24.11.2014

Към днешна дата манастира се обитава от двама монаси-о.Йоан-игумен и о.Лука.Имам телефона на отците,но нямам благословията да го предоставям на други лица.Мога да дам моя телефон,ако има въпроси към отците,за да ги помоля за информация и контакти-0899 15 25 01.Манастира е със СТРОГ режим!Понастоящем благодарение на упоритото и пословично трудолюбие на понасите и послушниците манастира е обновен и продължава да се обновява!Построена е красива камбанария,църквата е обновена отвън и отвътре,притвора вече е затворен,проектираната постройка за чешма е преустроена като красив праклис,построи се нов санитарен възел с работа и дарения от миряни,за миряните,вътрениа двор е заграден със стена и висока красива порта построени с дарения и работа на отците и миряни,непрекъснато се благоустроява района на манастира,както и алпинеума обгрижван лично от о.Лука,който е и иконописец и намира време и вдъхновение да изписва икони,част от които са запълнили апостолския ред на олтара в църквата!Готоприемството и словоохотливостта на монасите е пословична,но за съжаление заради Правилата на режима манастира не предоставя подслон!Манастира се нуждае от дарения за да се завърши западното крило на манастира поне на положение \\\\\\\"до ключ\\\\\\\",защото сега е затворена САМО фасадата на крилото!Посетете манастира!Няма да съжалявате!Който го е посетил веднъж,ПАК се връща!

Стефан за Руенски манастир, 03.11.2014

Здравейте!
Ако някой знае актуални телефони за контакти нека да напише!

Бисер Янакиев за Руенски манастир, 12.10.2013

Хубаво е там!Гледките от кръста,който се намера малко над манастира са невероятни,а пътеката към него и към пещерата на Иван Рилски са много живописни!Манастирът е точно на 100 км. от София и през Дупница е около час и половина път максимум!Пътят до самият манастир е асфалтиран,въпреки че на едно-две места се е поизронил!Само в началото наклона е сериозен,около 45 градуса,право нагоре,с много тесни обратни виражи,но е поносим!Виж на слизане накладките се запалват!Но пък в самият манастир и около него е много,много красиво!Особено сега през есента е цветно и живописно!Пак повтарям,до администраторите на сайта,посещавам много манастири,нещо като хоби ми е да ги снимам и ако ми обясните на мейла как да качвам снимки на сайта ви,ще кача много красиви снимки от много известни и не чак толкова,манастири!

Коста Рахнев за Руенски манастир, 31.08.2013

Руенски Манастир!Точно преди седмица Бог удостои мен,най незаслужаващият от всички мъже на земята да отида там с мои много близки.Дни наред след това ума ми все е бил там!Снимките не могат показа, колко прекрасно е мястото,колко са приветливи монасите(двама са засега).Преди вечерня игуменът удря клепалото обикаляйки храма(а ,вътре колко е прекрасен, храма,малък и прекрасен!),а когато забива и камбанките по определен ред-неземно просто.Но, то трябва да се изживее, да се чуе и види.Свършва вечернята,не ни се иска, но трябва да си тръгваме,манастир е това ,Свято място, не е хотел ,монасите си имат задължения.Всеки от нас тайно в себе си(а децата,5на брой явно и гласно) си помечтаваме , пак да дойдем с Божия помощ.Бог , и Неговият Угодник св.Йоан Рилски да закрилят монасите и това Свято място завинаги,Амин,Амин ,Амин.

Ina Delcheva за Руенски манастир, 03.05.2013

Svetata obitel za men e nestoto,koeto kara syrzeto i dyxa mi da spira. Kolkoto pyti sme posetili manastira, vinagi sym zabravjala zhiteiskite grizhi, dazhe i vdete ni malki deza,koito vse namirat nesto interesno po manastirskija dvora. Lipsva suetata i sumatoxata. A kakvi monasi. Kak edin pyt ne se oplakaxa za nesto ili ne kazaxa, che imat nuzhda ot nesto. Tova e za mene manastira, za koito kopneja da go posetja,kogato se pribiram v Balgarija.
Na m.Joan i m.Luka moga samo da im pozhelaja: Na mnogaja leta!!!!!

Елица за Руенски манастир, 02.05.2013

Днес разбиха и обраха колата ни на разклона за манастира точно преди село Скрино. Не оставяйте колата си, качете се с нея до манастира, макар че пътят е много живописен и красив за ходене пеша. Явно крадците са организирани и дебнат за туристи.

Вера за Руенски манастир, 18.01.2013

Здравейте на всички, някой може ли да ми каже какви са дните за посещение, понеже разбрах, че свободно не може да се отиде. Благодаря Ви предварително.

Гошо Георгиев за Руенски манастир, 13.09.2012

Откъде ги измислихте тия 15 монаси братство, никога не са били толкова. А поне от две години са само 2-ма, Йоан и Лука.

B.Popov за Руенски манастир, 17.05.2012

Пътят е асфалтиран чак до манастира.

KOSTADIN за Руенски манастир, 08.04.2012

Страхотно място,невероятна храна за душата! Панорамата е спираща дъха! Чувстваш се близо до Бог! Бог да закриля монашеското братство на манастира!

dobri dobrev за Руенски манастир, 14.01.2011

Райско кътче е там. Нека братята се молят за нас грешните. Бог да умножи и преумножи братята в светата обител.

Пламен за Руенски манастир, 10.08.2010

Малка , но много съществена за поклонниците и туристите поправка - до светата обител има от няколко години асфалтов път, по който се стига с кола до комплекса.

zoia за Руенски манастир, 03.08.2009

v svetata obitel stavash nov hovek dushata ti likuva

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени