bg en

Патриаршески манастир "Св. Троица"

Патриаршески манастир - Патриаршеският манастир

Ортодоксално име: Света Троица

Близки манастири:Преображенски манастир, Горнооряховски манастир; Арбанашки манастир,Св. Богородица";Арбанашки манастир "Св. Николай"; Лясковски мнастир.

Последен коментар: ?????,12 ????? 2024?, ?? ?????? ?? ?????? ????????? “????? ??????” ?? ?????? ???????. ?????? ??? ??????? ?? ????????? ?????? ?????????????,?????????? ?? ???? ??????????? ????? ?? ?????????, ?? ????? ???? ????????? ????????? “????????? ?? ??????????”! ?? ????? ?? ???????? ?? ????? ??! ? ?? ???? ? ?????????? ?? ????? ????? ???????? ??? ????????? ?? ? ?? ????????? ??????????? ?????? ??????.
?????? ????????, 13.04.2024
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Патриаршеският манастир "Св. Троица", е разположен в красива местност, в подножието на Арбанашкото плато, на около 6 км. от Велико Търново и на 1,5 км от с. Самоводене.

Транспорт:

Пътят до Патриаршеския манастир започва от покрайнините на Велико Търново в посока Горна Оряховица и след около 2-3 км. преди с. Арбанаси, е отбивката за манастира.

История на манастира:

Според някои изследователи Патриаршеският манастир е основан през 1070г. и основание за това предположение дава надпис намерен при строежа на новата църква през 1847г. Според друга версия, обителта е основана по време на царуването на Иван Александър от Теодосий Търновски и Патриарх Евтимий. През 1375г. монах Евтимий бил избран за патриарх в Търново и от тогава обителта се назовава Патриаршеска. Манастирът "Св. Троица" става център на прочута книжовна школа "Търновско училище". Нейно дело е голямата правописна реформа и създадените езикови норми. В книжовната школа получават образованието си известни писатели, като Григорий Цамблак и Константин Костенечки.

По време на завладяването на Търново от османците, Патриаршеският манастир е ограбен и разрушен. През 15 -18в. манастира е под покровителството на влашки и молдовски войводи, за което са запазени няколко дарствени грамоти. При възобновяването на обителта през 1847г. са намерени запазени четири такива грамоти от влашките войводи Иван и Стефан Кантакузин, Иван Александър Гика, Иван Ипсиланти и Иван Константин. По време на кърджалийските набези в началото на 19в., манастира е разграбен и запустява.

Патриаршеският манастир е възобновен през 1847г. със средствата на местното население, но на разстояние един километър от стария манастир. Тогава е построена нова църква дело на Кольо Фичето и изографисана от Захари Зограф. През 1913г. голямо земетресение срутва голяма част от манастира, включително и църквата, от която оцеляват само част от иконите и иконостаса. През 1927г. манастира е възстановен, но във видоизменен и опростен вид и дизайна на реконструираната църква е различен от този на Кольо Фичето.

До 1946г. Патриаршеския манастир е мъжки, когато идват първите монахини и от 1948г. е вече официално девически.

Архитектура и текущо състояние:

Патриаршески манастир - Църквата ,,Св. Троица"В сегашният си вид Патриаршеския девически манастир e изграден през 1927г. Тогава е построена наново църквата върху основите на стария храм от 1847г. Черквата е с кръстовидна форма, три купола, покрит четириколонен аркиран притвор и два входа. В нарктиката е разположена звънарницата на обителта, състояща се от няколко камбани и висящо клепало. В олтара и нартиката на храма се намират римски паметници с надписи от Никополис ад Иструм. Храмът на манастира и до ден днешен стои белосан, като никой не се е наел да го изографиса след Захари Зограф. От друга страна в иконостаса на църквата се намират интересни икони, като "Св. Никола", "Св. Атанасий" и "Св. Богородица" от 1861г., "Христос Вседържател", "Новозаветна Троица", "Йоан Кръстител" и резбовани царски двери от 19в.

На север от църквата се намират селскостопанските постройки, а от югоизток е входът на комплекса. В западната част на двора са разположени манастирските сгради и параклиса "Св. Евтимий Търновски". До манастирския вход има кладенец оформен с купол и изрисуван с шестокрили херувими.

В Патриаршеския манастир "Св. Троица" се съхраняват и някои реликви, като иконите "Архангел Михаил" от 1663г. и "Старозаветна Троица" от 1708г. рисувана от местните художници Коста и Цоньо.

Контакти на манастира:

Телефон за връзка: 0611/224 76

Настаняване в манастира:

Патриаршеския манастир "Св. Троица" не предлага храна и настаняване, но за сметка на това може да се наеме стая в частна квартира или в някой от многобройните хотели в близките Велико Търново и Арбанаси и да се опита традиционна българска кухня в хубавите механи и ресторанти в стар стил.

Интересни места за посещения в района:

Недалеч от манастира "Св. Троица" до р. Янтра е "Шишмановото кладенче", което според легендата е построено от цар Иван Шишман.

На около 5 км от Патриаршеския манастир се намират националните туристически обекти – Царевец и Арбанаси.

Фотогалерия:

Патриаршески манастирПатриаршески манастир - Комплексът от вънПатриаршески манастир - Църквата ,,Св. Троица"Патриаршески манастир - Църквата ,,Св. Троица"Патриаршески манастирПатриаршески манастир - Чешмата в двораПатриаршески манастир - Детайл от църкватаПатриаршески манастир - Манастирските сградитеПатриаршески манастир - Входът на манастираПатриаршески манастир - Звънарницата Патриаршески манастир - Комплексът от вътреПатриаршески манастир - Чешмата в двораПатриаршески манастирПатриаршески манастирПатриаршески манастир - Римски надписПатриаршески манастирПатриаршески манастир - Църквата ,,Св. Троица"Патриаршески манастир - Изглед към църкватаПатриаршески манастирПатриаршески манастир - Комплексът от вътре Патриаршески манастир - ХерувимПатриаршески манастир - Детайл от църквата

?????? ???????? за ???????????? ????????, 13.04.2024

?????,12 ????? 2024?, ?? ?????? ?? ?????? ????????? “????? ??????” ?? ?????? ???????. ?????? ??? ??????? ?? ????????? ?????? ?????????????,?????????? ?? ???? ??????????? ????? ?? ?????????, ?? ????? ???? ????????? ????????? “????????? ?? ??????????”! ?? ????? ?? ???????? ?? ????? ??! ? ?? ???? ? ?????????? ?? ????? ????? ???????? ??? ????????? ?? ? ?? ????????? ??????????? ?????? ??????.

????? ?????? за ???????????? ????????, 20.03.2022

?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.

????? ?????? за ???????????? ????????, 20.03.2022

?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.

????? ?????? за ???????????? ????????, 20.03.2022

?? ???????? ????? ?????? ? ??????? ? ????????? ??????! ????????? ?? ???????? ???????? ?? ??????????? ? ???????? ?????!
19.03.2022 ?.

???????? за ???????????? ???????? , 23.11.2021

?????? ???????????? ?? ??????? !!! ??? ?????? ? ????? ????? ?????? ?? ?? ??????? " ????????" !

?????? ????????? за ???????????? ???????? , 01.08.2021

?????????! ????? ?? ??????? ???????? ?? ???????? ?? ???????? ???????????? ? ??? ? ?? ????? ? ???????????. ? ??????? ???.?? ??????. ?? ???? ?????? ? ????? ?? ??????, ???? ?? ?????????.????? ?? ??????? ?? ????????.????? ?? ?? ??????????.

Любомир Костадинов за Патриаршески манастир, 14.01.2020

Манастирът е райско кътче. Всеки който не е бил там нека го посети и се увери. Игуменията е невероятно духовен човек с изключително висок морал, монахинята също. Само да поясня за коментарите под мен - Църковният канон е ясен и точен и той трябва да се спазва, тоест за всички останали които са тръгнали на туризъм, разходка в парка,пикник или на кръчма да вземат да го прочетат и тогава да идат в манастира.

Албена за Патриаршески манастир, 10.02.2019

Днес посетих манастира.Местонахождението и природата са уникални.За пръв път при посещение в манастир чувствам силата на тишината и спокойствието.Не съм религиозна,но се възхищавам на монахините,които са останали верни на християнския канон.Не им се сърдете,има важни правила при влизане в храм,които, така или иначе, повечето от нас не познават!Благодаря на игуменката,която ме възхити със своя невероятен интелект,дълбоки познания в областта на медицината и хуманно отношение към посетителите!Господ здраве да й дава!

Онуфрий - силно натъжен за Патриаршески манастир, 09.12.2018

Монахиня се качва на стоп... Младата красавица, която спира, е със страхотна кола, скъпи бижута, маркови дрехи...
Монахинята повежда разговор:
- Мило момиче, толкова си млада, кога успя да спечелиш за всичките тези блага?
- О, имам няколко любовника – първият ми подари колата и се грижи за сервиза и горивото, вторият ме облича и ми купува диамантите, а с третия обикалям света...
Монахинята се замислила дълбоко...
Вечерта на килията й се чука тихичко три пъти...
Тя раздразнено крещи:
- О, отец Онуфри, я да ми се махаш с тия вафли...

Мончо за Патриаршески манастир, 16.07.2018

Кара Кольо нахълтал с дружината си в Калоферския манастир. - Изкарайте всички монахини отпред! - ревнал войводата.
- Войводо, и най-дъртите ли? - попитал един от хайдутите. - Всички! Изкарали ги. - Съблечете ги! - Ама войводо, и най-грозните ли?
- Всички казах!! - Войводо, тука има една едвам върви, и нея ли? Сред монахините се чул немощен глас: - Еййй, тоз пък все не разбрал, бе!

Меглена за Патриаршески манастир, 12.07.2018

На 12.07.2018 година посетих Патриаршеския манастир Св. Троица, но само до портите. По неподдържания и пропаднал път се озовах пред манастира и никой не отключи. Дърпах въженцето с камбанката многократно и нищо. Надали някой ще ми отговори защо.

Стефан за Патриаршески манастир, 28.09.2016

Два пъти посещаваме семейно манастира. Бяхме посрещнати от две монахини. Едната продаваше икони в магазина и беше много учтива. Другата беше в черквата и се отнасяше с нас много учтиво и търпеливо. На нашите въпроси отговаряше изчерпателно, като се основаваше на написаното в Библията. Ни най-малко не ни засегна факта, че на съпругата ми и на дъщеря ми дадоха по един хубав шал да си покрият главите и тогава да влезнат в черквата. Щом така трябва, ще се съобразяваме с това след като искаме да посетим това свято място. Не е ли това смирение. Напуснахме манастира с приятно усещане. Дано Бог ни даде възможност да посетим манастира и друг път.

Илиева за Патриаршески манастир, 28.07.2016

Правилно е в манастира да не се допускат неприлично облечени хора. Тези, които твърдят, че вярата им не се влияела от дрехите - ами докажете го. Когато посещавате свето място - облечете се подобаващо. Аз бих се обидила, ако видя на такова място хора по къси гащета, които стават за стадиона, но които няма да пуснат в банката и общината. Що за невъзпитани и некултурни хора сме българите? Само се оплакваме когато някъде има ред! Затова сме на този хал.

Анна за Патриаршески манастир, 06.07.2016

Този манастир трябва да се види! Изключително красиво място и много любезни монахини. Облеклото, с което се допускат посетителите, е много ясно указано и няма нищо нередно в това. Все пак това е обител, а не кафене или кръчма.

сестра Магдалия за Патриаршески манастир, 25.06.2016

Иска ми се да попитам защо никой не споменава, че двата източен и западен куполи, както и олтара бяха изписани през периода 1999 - 2003 по молба на майка Евдокия с дейната подкрепа на сестра Филотея, отец Севастиан, сестрите Рафаила, Исидора,Агатия и още знайни и незнайни сестри и братя во Христе, между които и настоящата игуменка тогава сестра Харитина? Какво се случи, та всеотдайната сестра Филотея се отказа от делото на живота си, както наричаше изписването на църквата, построяването на новата сграда за сестрите, добруването на манастира и се премести в манастира \\\\\\\\\\\\\\\"Св. Петка\\\\\\\\\\\\\\\" край София? Този манастир преди петнадесет години беше жив и отворен за миряните. Обгрижваше сираци, посрещаше болни и нещастни, даваше утеха на страдащи и се радваше на всички щастливи мигове в живота на енориашите, дошли да ги отпразнуват в храма. Къде изчезнаха отец Пимен и сестра Рафаила? Защо само две монахини са останали?

Десислава Данаилова за Патриаршески манастир, 04.06.2016

Това беше един от трите посетени днес от нас манастири. В другите два бяхме добре приети. Но в манастира \\\"Св. Троица бяхме разочаровани. И двете сестри ни посрещнаха враждебно. Съпругът ми беше с панталони 7/8, но не беше допустат, заради \\\"неприлично облекло\\\". Една жена от групата беше също с панталони - по-къси от неговите - до коляно, но нея я пуснаха. Пуснаха и жени със силно прилепнали тесни панталони, които според мен изглеждаха доста по-секси от мъж с панталон 7/8.
Това си беше чиста дискриминация спрямо мъжете.
Най-неприятно беше, че монахинята направи злобна забележка на детето ми - момче на 11 години, че бил неприлично облечен заради панталона (той беше с панталони под коляното). Детето се сконфузи и не знаеше какво да каже. Във всеки случай мисля, че получи трайно нежелание да посещава църкви и манастири. Вместо да привлече детето към християнските ценности, с държанието си монахинята го настрои негативно към вярата.
Опитах се да го защитя: \\\"та той е още дете\\\". Пред детето сестрата заядливо подметна \\\"аха, дете.., ама айде за него ще си затворя очите, но оня (бащата) не може да влезе.\\\"
С високомерното си отношение към миряните, сестрите отблъскват хората от вярата и православието.
През цялото време тези от нас, които бяхме допуснати, бяхме придружавани от монахините и следени при всяка стъпка като получавахме упреци и забележки. Чувствахме се като престъпници.
Съпругът ми беше съкрушен - преди да се оженим - до 1989г. - около 12 години той е ходел в този манастир да помага безвъзмездно за около седмица всяка година - да свърши мъжката работа - нещо да поправи, да прекопае, да нацепи и нареди дървата и др. Той е много работлив и отхвърля работа за петима дори сега на 55г. Тогава е бил като хала. Тогавашната игуменка - сега покойната майка Евдокия го е приемала с уважение, гостоприемно дори с къс панталон, била е лъчезарна и любяща християнка.
Затова, въпреки неодобрението на такова поведение от тогавашната комунистическа власт, този младеж е ходел всяка година да работи безплатно, като е бил привлечен от духовността, християнските добродетели и добротворчество.
Сега - 27 години по- късно - той не беше допуснат в манастира, заради \\\"неуважението му към Бог\\\".
Явно тези монахини са си въобразили, че Бог е само в манастира и храма, а те са го хванали за шлифера и дръжат монопола над духовното издигане. Всъщност според мен те нито разбират духовността, нито я преживяват.
Истински вярващият е преди всичко човечен. Тук не усетихме нито човечност, нито Любов, нито смирение, нито служене.
Бог беше там - в тази чудно красива местност - но монахините бяха далеч от Него.
За цялата ни група от около 10 човека посещението в този манастир беше тягостно. Не бих го посетила отново.
Помолихме се Бог да ги дари с Любовта си и правилно разбиране на тяхната роля и смисълът на пребиваването им в манастира.

waqfat за Патриаршески манастир, 16.05.2016

وقفات نيوز | الأخبار | مصر | الوطن العربي | السعودية | المال والاعمال | الرياضة | ثقافة وفنون | مشاهير | تكنولوجيا | جوال | برامج | العاب | التعليم | المرأة والمجتمع | منوعات | وظائف | سيارات | عروض واسعار

Lina за Патриаршески манастир, 26.03.2016

Извинете, погледнете си коментарите на арабски език и ги изтрийте. Всички те са спам, ако не и нещо друго. Това е обида към България и към вашия труд.

Мая за Патриаршески манастир, 05.03.2016

Днес посетихме манастира. Мястото е прекрасно, но съм малко раздвоена за отношението...като цяло. Не бих казала, че бяха груби, а по-скоро резервирани, дистанцирани. И, ако съм склонна да приема за допустимо, да изискват от мен да си покрия главата (всъщност изобщо не ми допада това), останах безмълвна, когато поискаха и дъщеря ми на 7 г. да го направи. Посещавали сме мн манастири, м/у които и девически и такова нещо не се е случвало. Честно казано почувствахме се като натрапници, запалихме си свещички и побързахме да тръгнем, защото ни беше просто неудобно да ги безпокоим.

Търновец за Патриаршески манастир, 30.12.2015

До администраторите на сайта bulgariamonasteries:
Налага се по-често да проверявате коментарите под описанията и да пращате в кошчето. Появяват се даже и спам-съобщения, така като гледам...

Търновец за Патриаршески манастир, 04.12.2015

До администраторите на сайта bulgariamonasteries:
Налага се по-често да проверявате коментарите под описанията и да пращате в кошчето. Появяват се даже и спам-съобщения, така като гледам...

П.Велизаров за Патриаршески манастир, 18.10.2015

Днес посетих манастира и сме безкрайно доволни от посещението,уважението и отношението от двете сестри.Много интересна и поучителна беседа ни проведе сестрата,беше толкова мила илюбезна ,имах чувството,че времето спира и така отминаха неусетни два часа.Препоръчвам на всеки до се докосне до това място-заслужава си!

Красимира за Патриаршески манастир, 22.05.2015

Можели някои да ми даде номер валиден на манастира за вразка че тея които са невалидни искам да запазя дата за кръштене благодаря ви

Валентина Тодорова за Патриаршески манастир, 11.07.2014

Здравейте!Искам да попитам действащ ли е в момента манастира? Имаме желание да го посетим и ако е възможно да кръстим дъщеря си при вас. Какво трябва да си носим? Избраната от нас дата е 22.07.2014година. от 11 часа. Искам да поясня че дъщеря ми е на 14 години. Ще Ви бъда благодарна ,ако ми кажете и цената.Очаквам отговор. Поздрави.

Й.Шиков за Патриаршески манастир, 23.07.2013

Ние също посетихме манастира с жена ми на 3 март 2012гд.За да влезна аз,не си спомням да е имало някакъв проблем от страна на монахинята.Бих казал много блага жена,съответно и много добре информирана за историята на манастира и неговата съдба във времето.Останахме с чудесното усещане на покой, мир и тишина.Пожелавам живот и здраве на двете монахини, доколкото си спомням, едната беше инвалид.

Фоки за Патриаршески манастир, 28.05.2013

Неведоми са пътищата Божии... създал е той чудни създания, и тъй е наредил живота, че едно на друго да не прилича. Посрещна ни и ни изпрати монахинята, не ни каза името си, а то не е и наша работа. Да пребъдат двете сестри в духовно и физическо здраве!

Божидар Николов за Патриаршески манастир, 13.05.2013

На 11.05.2013 г. посетих заедно със съпругата си манастира, след като предварително се бях запознал с информацията за него и порядките там от Вашия сайт. Наистина мястото е величествено и някак си се възвисяваш над околните гори, руслото на р.Янтра и простиращата се равнина на североизток. Дворът и градинката с пъстри цветя са отлично поддържани и доставят истинско удоволствие да постоиш там. Колкото до посрещането, наистина още на манастирската порта ни посрещна монахиня, която не мога да кажа,че се е държала недружелюбно, а по-скоро резервирано. Все пак това е място, където тези хора са се оттеглили от светската суетня, искат да живеят скромно и да служат на Бога. Поведохме разговор за историческата съдба на манастира и тя се поразговори като стриктно не допускаше лични въпроси за себе си и другите монахини /видяхме още една/. Говореше изключително ентусиазирано за възрастно семейство, което всяка седмица идва отдалеч да им помага в поддръжката и никога не са злоупотребявали например да искат да преспят в манастира. Монахинята ни показа църквата отвътре, запалихме по свещичка и си взехме малка иконка за спомен /това го правим и във всеки друг манастир, които сме посетили/. За мен беше преживяване да се докосна до душевността на един друг изчезващ вид хора - праведни, отдадени на любовта си към вярата, строги и към себе си и към другите. Препоръчвам да се отиде в този манастир на всеки, които иска да се докосне до нещо възвишено като разбира се покаже необходимото уважение към разбиранията на другия. Замислям се и в какво са превърнати манастирите - свещена обител, където да отидеш с отворена душа,да се докоснеш до същността на себеотдаването, на вярата и Бога, или туристически атракции, където отиваш да се позабавляваш, да зяпаш и после да разправяш, че и еди къде си ходил? Само едно ми дотежа. Не е разрешено да се снима, а много ми се искаше да отнеса запечатани спомени от това по своему красиво място.

Люси за Патриаршески манастир, 21.04.2013

Посетих,тази светая,светих.Не е лесно в тези времена да запазиш душата и съзнанието си чисти и да приемеш божието слово,навеки в живота си Бог да пази манастира и монахините там! Хвала тям и Бога!

Валери Иванов за Патриаршески манастир, 10.03.2013

Разочарован съм от посещението си в манастира. Бяхме посрещнати много недружелюбно от една монахиня, която с държанието си показваше, че сме нежелани и трябва да си ходим. На излизане ни беше направена злобна забележка, че не сме купили нищо, били сме обикновени туристи и ще си платим пред Бог.
Бих искал да се оплача някъде, но не знам къде...
Съветвам ви да пропуснете това място. И без това в околността има по-красиви манастири.

Мариела за Патриаршески манастир, 17.09.2012

Считам за напълно основателно и за проява на отговорност пред Бога и загриженост за душите ни, че монахините от манастира "Света Троица" изискват поклонниците да влизат в обителта в богоугоден външен вид, така както е в Гърция, Русия, Украйна. С облеклото си изразяваме отношение към нашия Творец, пред когото сме влезли да изречем просбите си. Облеклото, освен това не трябва да бъде за съблазън на околните. Това, че дори и по улиците се ходи с оскъдно облекло и оправданието са високите летни температури е грях. Грях, който дори се е превърнал в мода. Да обърнем внимание в арабския свят в условията на високи температури, тялото е покрито и обяснението е не само в изискванията на тяхната религия, а и поради това, че така тялото е по-защитено от слънчевите лъчи и между дрехата и тялото се създава по-естествена защитна среда.
Смятам, че в коментарите личи и неподобаващо отношение към монахините, които се грижат за обителта и водят живот, за който много от нас нямат представа, който е постоянно човешко усилие за Богоугаждане, лишения, в името на Бога и молитва за нас, постоянно критикуващите, роптаещи и всезнаещи грешни човеци.

Цветан Минков за Патриаршески манастир, 04.09.2012

Не мога да не споделя изключително неприятното си преживяване от непосещението на този толкова хвален манастир. Бяхме компания от две жени и аз. Имах огромни опасения че едната от жените няма да бъде допусната до манастира заради облеклото си, но се оказа че не съм познал, недопуснатия бях аз. Правилата са си правила, уважавам ги неимоверно много. На входа на манастира пише само, че е \"желателно да се влиза с подходящо облекло\", но няма каквото и да е определение за това. Със същото облекло (по мое мнение допустимо) съм бил допускан вече в манастири (общо около 30 на брой) и никъде не ми е била дори правена забележка. Освен изключително неприятно се почувствах недопуснат на ПОЛОВА основа - затова че съм мъж. Малките ми съмнения изчезнаха след като докато чаках навън още една смесена група дойде и отново само мъжете не бяха допуснати. Спътничките ми са получили куп поучения, включително писмени, за облекло и за държане. Не видях да са получили нещо свързано с това което си мисля, че е функция на един манастир.
Имайте предвид всичко това, когато помислите да посетите този т.нар. манастир.

Наталия Рангелова за Патриаршески манастир, 06.08.2012

Ние също ходихме до манастира - мястото е много красиво и величествено. По отношение на дрехите и отношението обаче съм разочарована - на жените дадоха прозрачни наметала (и забрадки - в църквата), но мъжете не можеха да влязат не само с 3/4, но и с 7/8 панталони. Мъжът ми се върна до колата и навлече мой стар бял и прозиращ, но дълъг панталон, след което монахинята, която отвори каза: "Е, това вече е друго нещо". Съгласна съм, че не е почтително да влезеш в храм по потник и гащи, но при 40 градуса лятото е трудно да си с дълъг панталон. А и е важно как ти казват изискванията - при нас една начумерена монахиня ни развеждаше без да пророни и дума и се чувствахме като натрапници, които са я обезпокоили. Не мисля, че човек трябва да се чувства така в Божи храм.

Веселина за Патриаршески манастир, 11.06.2012

Този уикенд ходихме до Патриаршеския манастир и ще взема отношение по повдигнатата тема за дрехите.Сега за "неподходящо" облечените,монахините предоставят наметала и кърпи за главите на жените,може би са си взели поука.Ние също не бяхме облечени подобаващо,но като се има впредвид че идвахме от пикник наблизо,не се замислихме-децата бяха по къси панталонки,и тъй като са момичета ни помолиха да се наметнем.Не виждам нищо смущаващо и нередно в това-в Гърция това е традиция.Факт е,че в България за 1 път попадам на такава практика,но в крайна сметка дължим уважение към тези жени и щом така са решили-нека го спазваме.Иначе мястото е страхотно-усеща се величието на прирората и едновременно тишината на това свято място.Посетете го!

Вълчева за Патриаршески манастир, 22.07.2011

Вярата е в самите нас,а не в това какви дрехи носим
Нима ,когато съм с къса пола съм по грешна и по малко вярвам?
Нима ,нелюбезните монахини ,когато са с вълнени чорапи в 40 градусовата жега са по угодни на Бог
Трябва ли да се потят монахините за да изпитват божията вяра
Не съм чела ,никъде ,че Бог обича и дели хората според облеклото им
И в заключение ,ще кажа,че моят Бог не ме мрази ,когато съм с къси панталони

Петров за Патриаршески манастир, 08.07.2011

Поздрави за създателите на сайта и възможността за коментари от страна на посетителите! Винаги съм имал желание да посетя Патриаршеския манастир "Св.Троица" край гр.Велико Търново и днес го направих! Мястото и природата наистина са уникални и заставайки пред портата на манастира бях изпълнен с вълнение и възхищение! Всичко това, обаче трая до мига, в който бяхме посрещнати от една монахиня, която през цялото време сякаш нямаше търпение да ни изпрати и при опитите ми да се запозная с историята на манастира срещнах нежелание за разговор, изразяващо се в заядливост дори! Неприятно впечатление ми направи и това, че в църквата предлаганите за продан сувенири са много повече от колкото иконописите и иконите в нея! Тръгнах си огорчен и възмутен от отношението на посрещачката, но въпреки това мястото си остава уникално! И в края искам да отбележа, че съм съгласен и подкрепям коментара на Иванов!

Евгени Коев за Патриаршески манастир, 01.03.2011

Учудвам се , че човек с претенции и пропътувал толкова километри за да посети една светиня няма елементарната култура да влезе в манастир както подобава. Господин Иванов следващият път като тръгнете за манастир първо минете през някоя институция в града- през съда например, ако ви пуснат там по 3/4 панталонки, може да ви пуснат и в манастира. Да не говорим че към Бог човек трябва да има повече уважение отколкото към хората. Всичко е въпрос на морал и възпитание.

Иванов за Патриаршески манастир, 18.08.2010

Пътувах над 250 километра за да посетя този манастир и не бях допуснат до него, защото бях с прилични мъжки 3/4 панталони и риза с къс ръкав. Едва ли облеклото ме прави по - добър христянин и променя моята вяра. В България съм посетил над 100 манастира и никъде не съм бил върнат заради облеклото ми. За сведение в съседна Гърция се осигуряват необходимите дрехи и аксесоари за поклонниците свързани с канона, но гостите не се отпращат с неприязън.

емилия за Патриаршески манастир, 15.10.2009

Патриаршеският манастир "Света Троица" е райско място,там времето е спряло,а от монахините лъха доброта и спокойствие. Трябва да видите това място!!!

iliev за Патриаршески манастир, 11.08.2009

Незная, кой и как се е сетил да направи този сайт и да събере всичко за най-българското на едно място, незная колко труд и време им е струвало, но им се възхищавам !

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени