bg en

Боянски манастир "Св.Панталеймон"

Боянски манастир

Ортодоксално име: Св.Панталеймон

Последен коментар: :-D
:-D
:-D
CBeTi Dyx, 13.10.2022
Виж коментарите или Изпрати коментар.

 

Местоположение на манастира:

Скрий картата
Популярен манастир Популярен манастир
Mанастир Mанастир
Недействащ манастир Недействащ манастир
 

Живописният манастир се намира в полите на планина Витоша, западната част на София - кв.Бояна.Непосредствена близост до резиденция Бояна.

Транспорт:

До манастира може да се стигне по асфалтов път с автобус № 64, 107 и маршрутни таксита № 21.

История на манастира:

Манастира се оформя през 1259г., след като цар Калоян пристроява нова черква към старата, западно двуетажно отделение. Постепенно мястото се превръща в манастир, където в района на църквите се заселват монаси. Новата престройка бива изографисана от талантлив Боянски майстор със сцени от старият и новият завет с ликове на мъчениците за Христова вяра - св.Йоан Рилски, Св.Петка, Св.Неделя.
Също така в цял ръст ги има изобразени цар Константин-Асен и царица Ирина, севастократ Калоян и севастократица Десислава.
В отделни части на паметника са правени надживописвания повечето то които са достигнали до наши дни:
Сред отделните по-късни изображения в Боянската църква са сцената Въведение Богородично от ХІV в., образа на св. Никола от ХVІ-ХVІІ в. и ликовете на двамата патрони на църквата св.Никола и св.Пантелеймон от 1882 г.

Архитектура и текущо състояние:

Първата част на църквата е малка, едноапсидна кръстокуполна сграда с вградени подпори, които формират вписан кръст. Построена е в края на Х - началото на ХІ в.
Втората част на църквата е пристроена в средата на ХІІІ в. с дарени от севастократор Калоян и съпругата му Десислава средства. Тя принадлежи към типа двуетажни църкви-гробници. Долният етаж е бил определен за гробница на дарителите, е покрит с полуцилиндричен свод с две ниши аркосолии, оформени в северната и южната стена, а горният - повтаря архитектурния тип на първоначалната църква, е бил техен семеен параклис. Характерно за фасадната украса на втората част на църквата е наличието на керамопластична декорация.
Последната част на паметника е издигната с дарения от местното население, се отнася към средата на ХІХ в.
В манастира руският славист и професор Виктор Григоривич открива през 1854г. Боянският палимест и Боянският поменик. Това са важни исторически извори останали и до днешни дни, свидетелстващи за средновековната бит и култура.
При падането под турско иго е разрушена Боянската крепост, но манастира остава непокътнат въпреки че запада впоследствие при завладяването на София от турците.Черквата се превръща в енорийска за село Бояна.
В наши дни Боянската църква е дине от най-големите културно-исторически и музейни паметници в България.

Настаняване в манастира:

Настаняване в района на манастира не се предлага.

Контакти на манастирският комплекс

Работно време:
01.04 - 31.10 от 09:30 - 17:30 ч.
01.11 - 31.03 от 09:00 - 17:00 ч.

тел.: 02 959 0939, 02 959 2963

Интересни места за посещения в района:

В близост до манастира се намира национален парк Витоша подходящ за туристически походи и ски.Сред разкошните гледки и разнообразието на животински и растителен свят в рамките на парк Витоша - може да се намери( макар и не толкова лесно)Боянския водопад.
Интересни места за посещения са Националният музей Боянска църква непосредтвено до манастира, Боянската река минаваща западно от манастира,Резиденция Бояна и Националният исторически музей.

Фотогалерия:

Боянски манастирБоянски манастирБоянски манастирБоянски манастирБоянски манастирБоянски манастирБоянски манастир

CBeTi Dyx за ??????? ????????, 13.10.2022

:-D
:-D
:-D

CBETI DYX за ??????? ????????, 13.10.2022

:)))))
:D

?????? за ??????? ????????, 13.10.2022

[{\@ | )\;>?>%[ ?> ?@!@#[>=

CBETN DYX за ??????? ????????, 13.10.2022

?{:| )> $@ ${+$|?

????? за ??????? ????????, 13.10.2022

(@( #[|?

???? за ??????? ????????, 15.06.2022

???? ?? ????? ???? ?????? ????????? ? ?????????? ???? ?? ????????? ?????? ?? ???????????.

???? за ??????? ????????, 15.06.2022

???? ?? ????? ???? ?????? ????????? ? ?????????? ???? ?? ????????? ?????? ?? ???????????.

Georgi за Боянски манастир, 20.10.2015

Когато отидеш в друга черква/манастир не плащаш вход.Ако искаш палиш свещичка, или даваш дарение,или и двете. А тук е с вход еднакво за българи и чужденци. Техният стандарт е 5-10 то кратно по-всок.Може би и за това много от живеещите в София не са посетили Боянската черква, а и работното време...

Ангелина Иванова за Боянски манастир, 09.04.2015

Боянската черква е паметник на културата, защитен от ЮНЕСКО. Напълно верна е забележката на Снежана Първанова, че никога там не е имало манастир! Още по недопустими са грешките в историческите факти и дати! Черквата е достроявана от севастократор Калоян, който е различна личност от цар Калоян! Бояна като селище е създадена от войскари, първоначално високо в гората, около крепостта Батил, а черквата е била съвсем извън селището. В последствие около нея се образува селото. Но там манастир никога не е имало! Не виждам кому са нужни така неверно представени исторически факти.

Мартин за Боянски манастир, 27.12.2014

Невероятно красиво място, създаващо усещане за спокойствие и уединение с бога.

Елена Калчева за Боянски манастир, 09.11.2014

Молете,св.Пантелеймон,да помогне на боледуващите Иванка(скоро оперирана,утре ще те я изписват),Галин(претърпял вече две операции,отрязаха десния крак до коляното,в св.Ана,болницата във Варна е вече почти месец,раните му текат,молете Бога за грешният му живот,Бог да се смили и да го оздрави.),помогнете на моят зет боледуващ Радослав(Бог да му даде изцерение и дълъг живот,а се радва на трите си момчета),молете св.Пантелеймон,за изцерение на Николай,спътник на сестра ми(живущи в Торонто Канада,Бог да прости грешките им и да прати изцерение на страдащия Николай)Бог е Милостив,чува своя ходатай и церител св.Пантелеймон,Слава!

Анелия Иваонова за Боянски манастир, 12.11.2013

Струва ми се, че става въпрос за Боянската църква и съм напълно съгласна със Снежана Първанова. Чела съм книгата за изографисването на тази църква, написана от Стоян Загорчинов. Много е интересна - прочетете я.

Радост за Боянски манастир, 07.11.2013

Жалко,а ние младите хора черпим информация от тук ,дори ги използваме за учебна дейност.Мисля,че този тип сайтове трябва да проверяват повече информацията си.

снежана първанова за Боянски манастир, 03.04.2013

Надявах се някой да забележи коментара ,който бях направила наскоро.А той е във връзка с това ,че в Бояна никога не е имало манастир.Абсолютно неверно е твърдението ,че в 1259год. се е оформил манастир и дошли да живеят монаси.А за Цар Калоян,моля проверете в историята на България кога е бил убит цар Калоян - в 1207год.по време на обсадата на Солун.Как тогава ще пристроява църква,в която е изписан на български език името на севастократор Калоян,управител на средечка област по това време.Оправете си грешките,защото е неправомерно да се изопачават и объркват фактите от българската история.

 

Изпрати коментар

Моля, напишете името си и коментара си за манастира на кирилица.
Вашето имe :
Вашият e-mail :
Вашия коментар :

Бърз избор на манастир

Карта на манастирите в България

Карта на манастирите в България

Региони

Епархии

Най-често търсени